fredag 28 december 2012

Totte citat 3

Japp, nu har han gjort det igen. Min kollega Torbjörn "Totte" Alderfalk. Hans senaste citat som han har sagt utifrån erfarenheten av att tidigare har levt många år med alkohol- och narkotikamissbruk:

- "Att missbruka är ingenting vi gör emot våra anhöriga. Det är något vi gör trots våra anhöriga."

Tänkvärt, som vanligt.

Tycker du om bloggen? Bli gärna medlem! Välkommen!

måndag 24 december 2012

Fridefull jul?

God Jul kära medlemmar och läsare!

Jag önskar er en lugn och fridefull jul!

Och om det är så att julen inte blev som du hoppats, kanske har du familjemedlemmar som druckit för mycket av glöggen eller annat, så kom ihåg att det som är nu, behöver inte alltid vara så.

God Jul!

/Carina

fredag 21 december 2012

Susanne har vunnit utlottningen!

Grattis Susanne!

Du har vunnit utlottningen av boken "Släpp kontrollen - Vinn friheten" För anhöriga påverkade av missbrukets konsekvenser.

Maila din adress till info(a)carinacoach.se så lägger jag den på posten!

GOD JUL!
önskar
Carina

onsdag 19 december 2012

Anhörig till sexberoende

   De flesta beroendeproblem vill vi inte prata om, men det finns viss beroendeproblematik som det väldigt sällan pratas öppet om: sex- och kärleksberoende. Så jag bad en person som har erfarenhet av detta att skriva ett gästinlägg i bloggen, för att ta ett steg mot att öka kunskapen om även denna typ av beroende.

  Tack Jennie för att du är modig och delar med dig av dina erfarenheter så att det förhoppningsvis även kan hjälpa andra!

/Carina
 
"Hej!
   Mitt namn är Jennie och i förra veckan fick jag en förfrågan från Carina om jag ville skriva ett gästinlägg på hennes blogg. Självklart!

   Jag vill börja med att nämna att jag är fullt medveten om att det finns många människor därute som dels tror att en person som älskar sin respektive ALDRIG skulle vara otrogen pga av ett ”begär” utan mer för att personen valt det eller tycker det är skönt att ”skylla” på ett missbruk.  Det är fel J . Men man kan inte alltid ha rätt, så var inte ledsen!
   Jag var tillsammans med min man i strax över 10 år, vi har tre barn tillsammans och det tog de  5 första åren av vårat förhållande innan jag ens förstod att hans sätt att bete sig på inte var mitt fel. 
   Kan inte komma ihåg alla gånger jag under de åren kom på honom med olämpliga kontakter, gamla tjejer, nya tjejer, mail, sms med olika sexkontakter. Han surfade massor på porrsidor, kom inte hem efter krogbesök utan ”somnade på parkbänkar” o.s.v. Jag grät och skrek, och varje gång möttes jag av orden att jag var labil, dryg och jobbig och passade det inte kunde jag packa och dra.      

torsdag 13 december 2012

Att gå på tunn is

Något som ofta anhöriga säger gällande sina relationer till den person som missbrukar är att de behöver tassa på tå. Att det är som en tunn, tunn is man går på och rätt som det är så brakar det, och kanske förstår man inte riktigt varför.


Man kan tassa på tå för att:
* inte väcka irritation.
* inte personen ska dricka ännu mera.
* inte säga något fel.
* göra något som inte passar missbrukaren.
* inte få skulden för något.
* inte vara till besvär.
* inte väcka ilska och väcka barnen.


Den anhörige blir rädd att konfrontera, säga vad den tycker och tänker. Inget känns naturligt längre. Den anhörige måste tänka på allt den säger och gör, av rädslan för att den andre ska bli arg eller irriterad. Det kan till slut kännas som att man sitter i ett fängelse, men murarna är osynliga.


Känner du igen dig? Vad skulle hända om du började uttrycka vad du tänker och tycker? Vad är det värsta som kan hända och vad är det bästa som kan hända?

Hur påverkar det den anhörige? Psykiskt? Självkänsla? Mod att göra det man vill? Mod att säga vad man tycker och tänker? Kom gärna med responser vad ni tänker när ni läser detta! Känner ni igen er? Hur påverkas ni? Berätta!

Mycket styrka!
/Carina
-----------------------------------------------------------------------------
Tycker du om den här bloggen? Kan innehållet hjälpa dig eller andra som du har nära?

Det är min förhoppning! I sådana fall, längst ned på sidan kan du klicka på länken "Anslut dig till den här webplatsen". Du kan välja om du vill vara anonym eller offentlig.

Välkommen! :-)

söndag 9 december 2012

Bok publicerad! Utlottning!

Äntligen är boken jag skrivit för anhöriga publicerad! :-)

3 år har det tagit mig att skriva, intervjua, redigera, korrigera osv. Vilken tur att jag inte visste det från början när tidsoptimisten började jobba på idén!

"Släpp kontrollen - Vinn friheten"
För anhöriga påverkade av
missbrukets konsekvenser
Innan jul lottar jag nu ut 1 bok!
Det enda ni behöver göra för att vara med i utlottningen är att skriva en hälsning här i kommentaren. Sedan kommer jag lotta en av er och skriva det i kommentaren. Vinnaren får då kontakta mig via mail så skickar jag boken!

Vinnaren kommer kunna läsa det på detta blogg inlägg den 19/12!

Boken kan beställas på Adlibris: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9163702967

Var med i utlottningen och skriv en hälsning! :-)
/Carina

fredag 7 december 2012

Totte citat 2

Min kollega Totte har en otrolig förmåga att säga kärnfulla saker som är värda att citeras. Då och då tänker jag lägga upp citat från honom. Igår sade han så här:

- "Man slutar inte missbruka droger av kärlek. Man slutar av de negativa konsekvenserna."

Läs mer om Totte, Torbjörn Alderfalk, på www.narringen.se. Söker ni en duktig föreläsare om missbruk och medberoende, då kan jag tipsa om Totte. Han föreläser om svåra saker med stort hjärta och humor.

lördag 1 december 2012

Tuff kärlek

Tuff kärlek. Har ni hört det uttrycket förr? Det sägs att tuff kärlek är det man ska förmedla till missbrukaren. Men vad är egentligen tuff kärlek? Hur tolkar ni det? Skriv gärna i kommentarerna och berätta era åsikter och erfarenheter om detta!

Som jag tolkar tuff kärlek så innebär det:

* Att tydligt förmedla sina värderingar, vad man tycker är okej eller inte.
* Att stå för sina egna värderingar och eventuella ultimatum och aldrig rucka på dem.
* Vara tydlig i sin kommunikation och inte dalta.
* Inte acceptera det som inte känns bra för än själv.
* Inte ta de negativa konsekvenserna av missbruket åt personen med alkohol- och drogproblem.
* Låta missbrukaren själv ta konsekvenserna av missbruket.
* Att inte låta sig tro på missbrukarens lögner, utan tro på det man ser.

* Att stödja personen med beroendeproblem när denne gör en förändring för att bli nykter och drogfri. (Exempelvis när denne går in i behandling, deltar i AA/NA-möten m.m.)

Vad innebär "tuff kärlek" för er?

/Carina