söndag 27 mars 2016

Sista dag för anmälan i morgon! CRAFT helg kurs 16-17/4

Är du förälder till ett barn med missbruk- och beroendeproblematik?

CRAFT erbjuder hjälpande strategier och förhållningssätt för att hantera den svåra livssituation det innebär att vara orolig för en annan kär persons missbruk och beroende. 

CRAFT rekommenderas av Socialstyrelsen som stöd för anhöriga till personer med missbruk. Carina Bång är den första i Sverige att certifiera sig i CRAFT och gått utbildning med grundaren Ph.D. Robert Meyers.


För mer information och anmälan, klicka här: https://dinkurs.se/33405

Vill du läsa mera om CRAFT, läs här: http://www.carinabang.se/craft.htm

Hoppas vi ses!
/Carina

tisdag 22 mars 2016

Hur kan jag hjälpa någon att inse problemet?

Känner du att du gör allt för att hjälpa din närstående ut ur hennes/hans missbruk? Att du pratar med denne konstant om detta, utan att det händer någonting?

Förmodligen så har du testat alla olika strategier, men här kommer några tips på vad som fungerar bättre och sämre. Håll dig till det som fungerar bättre. Resten tar bara onödig energi.

Detta fungerar INTE:
  1. Ge ”lektioner”.
  2. Hota (”om du inte...”).
  3. Gräla/skrika.
  4. Anklaga (”du gör alltid så här”, ”det är ditt fel att...”).
  5. Ställa ultimatum, och därefter ge personen en andra chans, trots att denne bröt löftet.
  6. Försöka föra en konversation då personen är under påverkan. 

 Ett förslag på vad du kan göra i stället är att använda positiv kommunikation och ”jag-uttalanden”, exempelvis: ”jag/vi bryr oss om dig”, eller ”vi vill att du ska få hjälp, för din skull”. I stället för ”du blir alltid packad på julafton”, så kan du säga ”jag skulle bli så glad om vi firade en vit jul”.

Observera:
  1. Det finns risk för att personen kommer att förneka/förvränga/undvika eller rationalisera sitt problem, ofta in i det sista. Om de medger problemet, så innebär det att de måste ta tag i det.
  2. Sätt gränser! Dessa gränser ska bland annat handla om vad du accepterar då det kommer till ert/ditt hem, din ekonomi och dina relationer. Håll fast vid dessa gränser!
  3. Avlägsna dig och gör någonting bättre av din tid ifall den andre är påverkad. 
     
    Och, om du har prövat allting, och du fortfarande känner att ingenting händer, eller att saker blir värre, sök professionell hjälp! 
     
    Den 16-17 april 2016 så är ni varmt välkomna till min CRAFT-kurs som hålls i Stockholm. CRAFT är ett vetenskapligt baserat program och riktar sig till dig som lever nära en person med alkohol- eller drogmissbruk. Anmälan och mer information kan du hitta här: https://dinkurs.se/33405

TA HAND OM ER!
/Carina

torsdag 17 mars 2016

Hur anhöriga upplever medberoende

Så länge en beroendeperson lever i förnekelse så kommer denne alltid försöka skydda sitt missbruk, framförallt inför sina närstående. Alla kommunikationsförsök som man som anhörig gör för att kräva fram sanningen kan vändas mot en (man är "hysterisk" eller har "livlig fantasi"). Om man ständigt får höra att man är tokig så kan man till slut att börja misstro sitt eget omdöme, vilket leder till att den beroende kan fortsätta med sitt missbruk utan konsekvenser. Det bli ännu krångligare om man som anhörig är ekonomiskt beroende eller har barn tillsammans med personen.

Många anhöriga som ingår i terapi berättar om hur mycket som kretsar kring den beroende, och hur deras egna behov kommer i andra hand, till och med under terapin. Detta kompliceras ännu mer då man som anhörig ofta är van att "stå ut" med mycket, vilket ofta leder till att de normaliserar det som egentligen är onormalt.

Vad många anhöriga upplever är att de:
  • Tolererar saker som de annars aldrig skulle tolerera. 
  • Offrar sin egna tid i förväntan att få någonting tillbaka
  • Gör saker för andras skulle som man borde göra för sig själv
  • Agerar emot sin egen övertygelse (ex. tjatar, bönar, skuldbelägger eller skriker)
  • Sätter ultimatum som man inte håller
  • Upplever handlingsförlamning
  • Gör stora ansträngningar att bygga upp en fasad inför utomstående
  • Skapar en stark, orationell övertygelse att "bara X gör så, så blir allt bra"
  • Kämpar intensivt för att behålla lugnet
  • Accepterar en tillvaro med drama och kaos


I samtal med andra anhöriga så kan man lyckas få uttryck för sina känslor och därmed göra situationen klarare, att inse vad som faktiskt är "normalt" att acceptera. Det kan även hjälpa en att inse att det finns så många andra som går igenom samma sak som en själv.





Källa: Rydberg, Kristin och Sundby, Erik
ur: Det är inte kärlek - när sex blir en drog (2012)

fredag 11 mars 2016

Sök hjälp - på riktigt!

Ibland kan jag bli fundersam över att jag ser anhöriga exempelvis på Facebook i olika forum som mår så dåligt, men ändå inte söker någon hjälp. Å andra sidan så pekar det också mycket på den problematik som många anhöriga har. Man är väldigt driftig gällande att söka hjälp för personen med missbruk. De sätter den andres hälsa i första rummet. Och tänker inte på att de själva kanske är i lika stort behov av både professionellt och socialt stöd.

I vissa fall kanske det räcker att få skriva av sig några gånger i en Facebook grupp. Men att tro att det ska ersätta det stöd man exempelvis får hos en anhörigterapeut, psykolog eller anhöriggrupp är inte så bra. Risken finns att man lämnar ut väldigt privata detaljer om sig själv och sina närstående i en Facebook-grupp där man inte har någon aning om vilka andra är med i gruppen. Man kanske är i kris och chock. Då är det lätt att man kliver över gränser man ångrar sedan. Man litar på att ca 500 andra medlemmar i en grupp ska ha motsvarande tystnadsplikt/sekretess som det exempelvis en Alanon-grupp, anhörigterapeut eller präst. Det kan skada mer än vad det hjälper.

Förr fanns inte lika mycket hjälp för anhöriga, men nu finns faktiskt en hel del. Så mitt tips till anhöriga som inte sökt hjälp ännu, och som kanske håller all smärta inombords eller bara förlitar sig på att skriva sin historia på i olika grupper, sök aktivt hjälp! Ta ansvar för hur du mår och ditt liv! Jag vet att det kan låta provocerande när det är någon annan som orsakar smärtan. Men det är faktiskt möjligt, att må mycket, mycket bättre, oavsett vilka val personen med missbruk gör.
Här kommer exempel på var man kan vända sig:
Anhörigterapeut, psykolog, präst eller kommunen – som ofta erbjuder anhöriggrupper. Eller anhöriggrupper som FMN (Föräldraföreningen mot narkotika), AHA (Anhöriga hjälper Anhöriga), AMD (Anhöriga mot droger), TryggaBarnen mfl. Eller självhjälpsgrupper såsom Alanon, AcA, CoDa mfl. Det går också bra att som anhörig ringa Alkohollinjen anonymt om man vill.
Eller ring mig! Jag erbjuder individuell coaching för anhöriga, antingen träffas vi eller gör de via telefon ifall du bor på annan ort. Du kan läsa mer om det här: http://www.carinabang.se/anhorigCoaching.htm
Ta steget! Du är värd det!

tisdag 8 mars 2016

Har du ett barn som missbrukar? Det finns hjälp!

Som förälder till en person med alkohol- eller drogberoende kan det vara väldigt svårt att söka hjälp, och beroendet är för personen själv ofta en livslång kamp. Men det finns sätt som du kan hjälpa ditt barn som ännu så länge är väldigt nytt i Sverige. CRAFT  har funnits i över 35 år i USA, men det har tagit lång tid för CRAFT att sprida sig till Sverige. Programmet, som enligt forskning har visat sig vara en metod som verkligen hjälper, rekommenderas av Socialstyrelsen som stöd till anhöriga till personer med missbruk.


Maria är en av alla de föräldrar som har deltagit i CRAFT-programmet. Hon har en 19-årig son som missbrukar narkotika. Innan kursen så berättade hon om hur deras samtal ofta ledde till stora bråk och ändlösa konflikter. Hon kände sig utnyttjad, och hennes vardag var en ständig kamp för att på något sätt få kontakt med sonen. Men efter CRAFT-kursen så blev deras liv tillsammans förändrat. Hon förklarar hur hon nu kan berätta för sin son om sina känslor och om hur hon upplever situationen, och att de kan ha lugna dialoger, utan att han går in i försvar. 
     
"Jag lägger inte skuld på saker som går fel, och jag har lärt mig att berömma positiva handlingar. Jag lyckas tala om hur mycket jag tycker om honom när han är på ett visst sätt. Men jag låter mig inte manipuleras eller skuldbeläggas", säger hon, och hon förklarar hur livsglädjen sakta har börjat komma tillbaka. 
      Samtidigt så har sonen börjat prata mer om hur han mår och om missbruket, det leder också till en ärligare kommunikation mellan Maria och sonen. ,


CRAFT-behandlingen är enkel att komma igång med; du bokar in en tid med en terapeut som är utbildad inom CRAFT. Ni kommer, under antingen den allra första sessionen eller de första sessionerna, att lägga upp en plan för målen med samtalen. Den här sortens terapi är utvecklad för att vara verksam även efter behandlingen är över. Det innebär att det är många hemläxor för att träna i vardagen och utveckla nya strategier som kan vara till hjälp långsiktigt. Vanligast är att programmet pågår under cirka 12 sessioner, men det kan även vara en helgkurs, det är upp till personen själv att välja vad som passar bäst!

Maria gick kursen över en helg, och under denna korta tid så märkte hon av en markant skillnad i hennes välmående. 


47-årige Johan är, precis som Maria, förälder till ett barn med beroendeproblematik. Hans dotter är nu 21 år, men det var redan då hon var i 16-årsåldern som han började märka av hennes alkoholmissbruk. Som ensamstående förälder så levde han i en mardröm av sömnlösa nätter, oro, hopplöshet och ständiga bråk. Han sökte förgäves efter hjälp, och då dottern hade fyllt 20 år så fann han CRAFT. Han bestämde sig för att gå kursen som sista utväg. Skillnaden i hans eget, men även dotterns liv är enormt i jämförelse med innan terapin. Under sessionerna så fick han verktyg till att hantera en stor del av den ångest och oro som han hade.  
      "Jag slutade gå in i diskussioner då det var hett i luften. Och på så sätt fokusera på när det var lugnt. Det har sparat en massa energi, och jag har insett att min dotter måste få chansen att själv lära sig att 'ordna' saker".
Johan berättar hur han efter kursen lärde sig att tänka i helt andra banor. Han blev säkrare och lugnare i de argument som kunde uppstå. Bråken blev till samtal. Samtidigt så insåg han att han var tvungen att leva sitt liv på sina egna villkor och att hans egen hälsa också var viktig.


Det kan vara mycket svårt och smärtsamt att vara nära anhörig till någon som lider av missbruksproblematik. Och det blir ännu svårare då denne vägrar att söka behandling. Men när du tror att allt hopp är borta; ge inte upp. Det finns hjälp att få.  
  
Till Johans stora lycka så har hans dotter nyligen gått in i behandling för sitt missbruk. Han är medveten om att vägen kan vara krokig, och risken för återfall stor. Men i nuläget fokuserar han på att vara ett positivt stöd för henne då hon har gjort ett sådant positivt val att satsa på behandling och ett annat liv.  

Den 16-17 april så kommer jag hålla en CRAFT-kurs i Stockholm, och jag önskar alla varmt välkomna! Läs mer och anmäl dig här: (länk?). 
  
Jag erbjuder även individuella samtal via telefon eller träffar! Läs mer om vilken hjälp jag erbjuder på www.carinabang.se

Har du några frågor eller funderingar? 
Maila mig på: info@carinabang.se. 

Ta hand om er! 

söndag 6 mars 2016

Hur kan jag hjälpa?

Kära läsare, 

Jag är verkligen nyfiken på hur jag skulle kunna hjälpa dig på bästa möjliga sätt!
Tveka inte att skicka ett mail om du har några frågor, tankar eller funderingar! Kanske någonting som du skulle vilja att jag tar upp här på bloggen?
 
Jag skulle gärna vilja svaret frågan:
Då det kommer till att vara anhörig till en person med missbruksproblematik, vad är det allra svåraste som du skulle behöva ha hjälp med? 

 
Jag ser fram emot att ta del av ditt svar eller andra funderingar som du kan tänkas ha!

 
Skicka mailet till:
INFO@CARINABANG.SE

Skriv som rubrik till mailet: "Mitt svåraste problem är..."

Eller skriv en kommentar i kommentars-fältet :)