lördag 8 juli 2017

Fråga 6 - ”Varför kan hon/han inte bara sluta?”

Jag har sammanställt 6 vanliga frågor som anhöriga brukar ställa fundera över när de förstått att någon de bryr sig om har problem med en skadlig konsumtion av alkohol eller narkotika. En fråga om dagen kommer läggas upp under 6 dagar. Besök tidigare inlägg för att ta del av de föregående frågorna!

Dela gärna inläggen vidare, för som sagt, det här är frågor som många anhöriga funderar över!

Det svåra med att besvara frågor så här generellt är att det inte egentligen finns något riktigt ”rätt och fel”, utan flera olika synsätt och erfarenheter. Därför så behöver DU som läser detta ta ställning till vad som passar dig, din familj och just din relation till den person du lever nära som har en beroendeproblematik.




Fråga 6 - ”Varför kan hon/han inte bara sluta?”

”Familjemedlemmar kan ofta tappa hakan över de tokiga och ibland farliga val som deras närstående gör på grund av drogen. Många gånger är det så konstiga situationer att man inte ens kunnat fantisera om dem. Man förundras över att de inte tar tag i problemet och söker hjälp, när de negativa konsekvenserna är så uppenbara. Men här har vi en del av problemet. Även om hon eller han till synes ser ut som sig själv utifrån, så har personens hjärna förändrats. Vi har nu, tack vare neurovetenskapen, mycket större kunskaper än vi haft förr. Det finns mycket mer avancerad teknik för att ta bilder av hjärnans aktivitet och man kan nu se hur hjärnan förändras till följd av intag av olika substanser. Det som verkar självklart för de utomstående, är inte självklart i hjärnan hos en person som utvecklat beroendesjukdomen. De delar i hjärnan som påverkar beslutsfattande, impulskontroll, förmåga att bedöma risker och konsekvenser, motivation, problemlösning och minne, är bara några av de viktiga områden som förändras av olika droger”.

Utdrag ur boken ”Du är viktig”, av Carina Bång. 

Ju oftare och ju mer man tar av drogen (oavsett drog) så riskerar man att utveckla beroendesjukdomen. Det bästa är om man kan stoppa denna process så tidigt som möjligt, för då blir det mycket enklare att förändra beteendet och man hinner inte förstöra så många områden av sitt liv på vägen. Utifrån detta perspektiv är det bättre att försöka agera snabbt, snarare än att vänta till att någon ska nå sin ”botten”. Ju längre processen går desto mer ökar oförmågan att styra sitt eget beteende och personen utvecklar ett tvångsmässigt intag av drogen. Men som fågeln Fenix stiger ur askan kan personer som har utvecklat beroendesjukdomen få leva hälsosamma liv med stor tillfredsställelse. Om de söker hjälp, behandling och lär sig nya val och nya strategier för att hantera sådant som tidigare gjorde att de valde drogen. Så det finns hopp, och tack och lov är detta en sjukdom som det finns hjälp för. 

Ta hand om er! 
 

Inga kommentarer: